zaterdag 30 mei 2015

De lotgevallen van de kostendelersnorm oftewel mantelzorgboete

Het valt mij op dat er in de publiciteit en in maatschappelijke discussies waaraan belangenorganisaties en politieke partijen deelnemen zo weinig te horen is over de kostendelersnorm in de nieuwe Participatiewet, die 1 januari is ingevoerd.

De kostendelersnorm heeft als doel, -naar de regering zegt – stapeling van uitkeringen te voorkomen en een lagere uitkering te geven wanneer de kosten van het huishouden met iemand anders kunnen worden gedeeld. Wanneer je een bijstandsuitkering hebt, en je hebt iemand anders bij je inwonen, die ouder is dan 21 jaar, dan wordt -als je verder alleenstaande bent- je uitkering gekort van 70% WML tot 50% WML of lager. Dit geldt ook voor bloedverwanten in de eerste of tweede graad. Dus ouders en een kind die samenwonen, of twee broers. Het doet er niet toe of degene, die inwoont, een inkomen heeft of niet. Kinderen of andere inwonenden die studiefinanciering hebben, vallen erbuiten. Ook geldt de norm niet voor AOW-ers. De kostendelersnorm is van toepassing op alle mensen, die bij elkaar inwonen en die een bijstandsuitkering hebben. De kostendelersnorm geldt niet als er sprake is van commerciele onderhuur. Dus als een bijstandsgerechtigde een kamer huurt voor een commerciele prijs bij iemand anders, is de kostendelersnorm niet van toepassing.
Gevolgen
Op het spreekuur waar ik werk – de kostendelersnorm voor mensen die al een uitkering hadden, gaat per 1 juli in- krijgen wij nu al de schrijnende gevallen van mensen die straks niet of nauwelijks meer kunnen overleven. Bijvoorbeeld een vader met zijn inwonende zoon die er straks minstens 240 euro op achteruit gaat. Hoe moet die man straks leven? Of een mevrouw met een Franse vriend die geen werk heeft en geen inkomen. Zij zakken ver beneden het bestaansminimum. Per 1 juli wordt tegen die mensen gezegd: er woont iemand bij u in dus u wordt gekort. Mensen die mantelzorg doen- voor hun ouder, die nog geen 65 is, of voor iemand anders en die mensen wonen bij hen in- zullen worden gekort. De kostendelersnorm wordt daarom ook wel de 'mantelzorgboete' genoemd.
De kostendelersnorm is ingevoerd na agressieve propaganda van de VVD met in haar kielzog rechtse media: die kwamen met zegge en schrijve 1 voorbeeld van vijf mensen die in dezelfde woning woonden, die allemaal een bijstandsuitkering voor een alleenstaande hadden en die daardoor met z'n vijven wel 5000 euro opstreken. Schande! Een VVD-kamerlid stelde vragen aan de minister, en kreeg veel publiciteit. Tegenargumenten, waaruit bleek dat er in heel Nederland slechts enkele van dergelijke gevallen te vinden waren, mochten niet baten. Bij deze en andere argumenten in de ideologische discussie waren (linkse) belangenorganisaties en vakbonden in het defensief en zij werden op een effectieve wijze uit elkaar gespeeld. De hetze tegen bijstandsgerechtigden, die af en toe opduikt wanneer weer nieuwe destructieve maatregelen worden genomen, deed haar werk. Daarvan een voorbeeld.
ANBO 
Tijdens de discussie over de norm riep de ANBO de Eerste Kamer op de kostendelersnorm helemaal uit de AOW te laten verdwijnen indien er sprake is van een mantelzorgsituatie. Uit hun verklaring: 'We zien schrijnende gevallen: ouders die al jaren zorgen voor een kind met een handicap of ziekte bijvoorbeeld. Deze mensen hebben geen keuze, maar worden als het aan de politiek ligt wél gestraft voor hun zorgen met een inkomenskorting. Dat kan echt niet meer. Je kunt wel een participatiesamenleving ambiëren, maar dan moet regelgeving dat stimuleren in plaats van tegenwerken. Het kabinet moet zelf ook eens gaan rekenen en bedenken wat op de lange termijn voordeliger is: voor elkaar zorgen of, uit angst voor inkomensdaling, extern zorg en hulp inroepen'.
De ANBO gebruikt goede argumenten maar… beperkt het verzet tot mensen die mantelzorg verlenen en tot die gevallen waarin een van de inwonenden AOW heeft. En dan komt het. 'ANBO vindt dat er een fundamenteel verschil is tussen bijvoorbeeld een bijstandsuitkering en de AOW-uitkering, hoewel de kostendelersnorm ook in de bijstand volgens ANBO niet de meest voor de hand liggende manier is om de mensen uit een gezin te stimuleren om te gaan werken. Maar waar er bij meerdere bijstandsuitkeringen nog sprake kan zijn van schaalvoordeel, is dat in de AOW zelden het geval. Kinderen die voor hun ouders zorgen of andersom hebben een flinke zorgtaak. Die wordt niet gecompenseerd met een volledige AOW, laat staan met een korting van ruim 300 euro'.
Verdeeldheid en compromispolitiek
Ja maar ANBO: zijn jullie argumenten dus niet meer geldig bij kinderen die hun ouders verzorgen die nog geen 65 zijn? Kortom: links in het defensief, verdeelde belangenorganisaties, compromispolitiek waarbij alleen opgekomen wordt voor de eigen specifieke doelgroep, een rechtse hetze die niet werd beantwoord, en een vakbond die in die tijd een akkoord sloot met de werkgevers en de regering over de uitvoering van de Participatiewet. Over de inhoud waarvan in het sociaal akkoord niets wordt gezegd. Overigens ook met instemming van de oppositie in de vakbonden, die zagen aankomen dat afspraken van de vakbonden met de regering en de werkgevers over die Participatiewet wel eens desastreus zouden kunnen zijn, en die hoopten dat vanuit een zekere bewegingsvrijheid voor de vakbonden verzet van de grond zou komen.
Huishoudinkomenstoets
Hoe anders ging het bij de invoering van de huishoudinkomenstoets! De huishoudinkomenstoets was in veel opzichten vergelijkbaar met de kostendelersnorm. De huishoudinkomenstoets is een per 1 januari 2012 ingevoerde aanscherping van de gezinsbijstand. De regels vloeiden voort uit het regeerakkoord VVD-CDA van 2010 van het kabinet Rutte I. Het kreeg de stemmen van VVD, CDA, PVV en SGP. Naast gehuwden golden als gezin onder meer de volgende groepen volwassenen die hun hoofdverblijf in dezelfde woning hadden: gehuwden met hun meerderjarige kinderen en een alleenstaande met een of meer meerderjarige kinderen. Er werd getoetst op het inkomen en het vermogen van de hele groep samen.
Het totale norminkomen en vrijgelaten vermogen voor drie of meer personen was gelijk aan die voor twee personen. Als bijvoorbeeld iemand met een voltijdse baan nog bij zijn ouders woonde, kregen die geen bijstand, en als iemands bejaarde ouders bij hem inwoonden, kreeg hij in het algemeen geen bijstand omdat die ouders AOW kregen. De huishoudinkomenstoets was dus wel veel strenger dan de kostendelersnorm, die ook uitgaat van het 'kunnen delen van de kosten' en niet van het gezinsinkomen. Bovendien verliezen bij de kostendelersnorm de bijstandsgerechtigden hun uitkering niet volledig. Maar toch. In beide gevallen een aanzienlijke achteruitgang in inkomen voor velen.
Protesten
De huishoudinkomenstoets deed veel stof opwaaien. In de aanloop naar de invoering van de toets was er veel publiciteit over mensen die erdoor in grote moeilijkheden kwamen. Gemeenten trokken aan de bel dat ze dit niet konden uitvoeren. Fracties van sociaal-democratische partijen en andere partijen zoals de Partij van de Arbeid, Groen Links en SP protesteerden en haalden minstens de lokale pers. Belangenorganisaties van uitvoerders, zoals DIVOSA trokken aan de bel. Er verschenen uitgebreide interviews in kranten met slachtoffers. Na invoering van de norm was het niet afgelopen.
Vaak wordt gezegd door gematigde oppositiegroeperingen: de Tweede Kamer heeft gesproken, verzet heeft nu geen zin meer, we kunnen het besluit toch niet meer veranderen. Maar dat gebeurde nu niet. De publiciteit over de slechte maatregel ging door. En de politieke verhoudingen veranderden. VVD en CDA die de regering vormden, verloren de steun van de PVV en sloten een akkoord met D66, GroenLinks en ChristenUnie. En onderdeel van dat akkoord was de afschaffing van de huishoudinkomenstoets. Er werd een nieuwe wet aangenomen, die de huishoudinkomenstoets met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 deed vervallen. De huishoudinkomenstoets stierf een stille dood, evenals overigens de meer omvattende Wet Werken naar Vermogen, die na jaren slepende onderhandelingen tussen de dwars liggende lokale overheden en maatschappelijke organisaties van tafel verdween.
Nu is het anders
Nu is de situatie heel anders. Van protesten horen we nauwelijks iets. Gemeenten voeren de maatregel in de aanloop naar 1 juli gewoon uit. Sterker nog, een gemeente als Amsterdam voert de maatregel strenger uit dan het Rijk voorschrijft, terwijl er toch een SP wethouder zit. Zoals hierboven al aangegeven, is er geen sprake van de kostendelersnorm als er sprake is van commerciele onderhuur. Er zijn twee wettelijke voorwaarden om dat te beoordelen: er moet een schriftelijke overeenkomst zijn en er moet sprake zijn van een 'commerciele huur'.
De gemeente Amsterdam verbindt op eigen houtje allerlei extra strenge voorwaarden aan de beoordeling of sprake is van onderhuur. Er moet sprake zijn van indexering (jaarlijkse verhoging van de huur overeenkomstig de prijsontwikkeling). De huur moet per bank betaald worden. En er moet een zeer uitgebreide en absurde omschrijving zijn van het gehuurde en de rechten en plichten die eraan verbonden zijn, zoals een bepaling van het gebruik van gemeenschappelijke ruimten en douche en toilet, of bezoek en loges zijn toegestaan, etc. Op het spreekuur waar ik werk, komen wekelijks mensen die juridische procedures moeten beginnen omdat ze onmogelijk aan de strenge voorwaarden van de gemeente kunnen voldoen. En waarbij dan wordt gezegd: de kostendelersnorm is op u van toepassing. Geen indexering van de huur de afgelopen jaren? Kostendelersnorm. Terwijl die mensen gewoon een kamer huren en toch onderhuurder zijn.
Neem het voorbeeld van mevrouw E.F, alleenstaande moeder met twee jonge kinderen, die een grote kamer huurt bij derden. De huurovereenkomst voldoet niet aan de voorwaarden van de gemeente Amsterdam en de verhuurder wil niet meewerken aan een nieuw huurcontract. De kostendelersnorm is van toepassing, immers zij zou de kosten met nog twee anderen, de verhuurder en zijn vrouw kunnen delen. In de praktijk betaalt zij 350 euro huur, van het kunnen delen van kosten is geen sprake, maar omdat de huurovereenkomst volgens de gemeente niet aan de voorwaarden voldoet, zal zij met twee jonge kinderen moeten leven van 594,80 euro per maand.
Het grote verschil 
Uit de vergelijking van de gang van zaken bij de huishoudinkomenstoets en de kostendelersnorm blijkt de nog steeds zeer grote invloed van de top van de sociaal-democratie in het algemeen en van de Partij van de Arbeid in het bijzonder. Terwijl bij de huishoudinkomenstoets en de voorbereidingen van de Wet Werken naar Vermogen de fracties van de lokale Partij van de Arbeid in de gemeenteraden samen met op de Partij van de Arbeid georienteerde onderhandelaars van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) mede leiding gaven aan het verzet, is het nu doodstil bij die partijgroepen. Want de Partij van de Arbeid zit nu in de regering. En de invloed van die partij in de vakbonden is ook nog steeds zeer groot.
Daarbij valt op hoe gemakkelijk lokale bestuurders en uitvoerende organisaties op lokaal niveau, waarbij de Partij van de Arbeid onder de ambtenaren veel invloed heeft, zich voegen naar de opportunistische politiek van de leiding, hoewel ze het er vaak nog steeds niet mee eens zijn. Het lijkt nog steeds zo - hoewel er analyses zijn die dat bestrijden en die uitgaan van de steeds grotere mondigheid van de burger- dat als de top spreekt iedereen in de lagere regionen in zijn werk en activiteiten braaf de maatregelen uitvoert. Een brede coalitie van effectief verzet tegen het liberalisme en haar neo-liberale politiek, al is het maar op onderdelen, is zonder de Partij van de Arbeid blijkbaar nog steeds niet mogelijk.
Interne oppositie
Weliswaar zijn er in de partij en de vakbonden oppositiegroeperingen, maar hun invloed naar buiten en de door hen teweeggebrachte koerswijzingen van de organisaties als geheel, zijn gering en weinig effectief. Er wordt van alles intern uitgevochten, maar naar buiten toe is het stil. Ook oppositiegroeperingen buiten de sociaal-democratie kunnen nauwelijks een georganiseerde vuist maken. Wat mij in mijn omgeving daarbij opvalt, is hoe belangenbehartigers zich blind staren op de (lokale) agenda van de heersende politici, gemeenteraden en Tweede Kamer. Ze richten al hun energie op het lezen en becommentarieren van beleidsstukken, waarbij vaak dezelfde kritiek naar voren wordt gebracht als wanneer de Partij van de Arbeid in de oppositie zit, en vervolgens.... gebeurt er niets.
Waarbij het streven naar de opbouw van verzetsstructuren wordt verwaarloosd. In het verlengde daarvan blijkt in de media nauwelijks aandacht te zijn voor de gevolgen van de kostendelersnorm en de Participatiewet, terwijl die toch even schrijnend zijn als bij de huishoudinkomenstoets. Bij de meest positieve interpretatie van dat verschijnsel kun je zeggen dat de leidende media slechts weerspiegelen wat er aan reuring in de maatschappij is, en dat ze geen zelfstandig beleid hebben om structurele misstanden via eigen onderzoek aan de kaak te stellen. Ook hier werkt het neoliberalisme. Journalisten moeten razendsnel en passief werken binnen de financiele grenzen die door de eigenaren van de media worden gesteld en hebben geen ruimte voor al te veel research buiten de uitgangspunten van de machtigen.
Piet van der Lende

dinsdag 19 mei 2015

woningduur, woningnet en samenlevingscontract

Door de nieuwe regels met betrekking tot de woonduur is het noodzakelijk dat je voor 1 juli jezelf inschrijft bij woningnet. Bijvoorbeeld in Amsterdam is dat zo. Doe je dat niet, dan gaat je woonduur bij het zoeken van een woning vervallen. De inschrijving bij woningnet kost eenmalig 50 euro en verder een tientje per jaar. Woon je samen, dan kan in principe de woonduur van de een overgaan op de ander, dat kun je aangeven bij woningnet. Maar.... dan moet er op zijn minst wel sprake zijn van een samenlevingscontract. Veel samenwonenden met een minimuminkomen hebben niet zo'n contract. In dat geval moet je er een laten maken bij een notaris. Dat is duur. Maar het schijnt dat je bij de Hema notarisservice voor 125 euro, dus heel goedkoop, zo'n contract kunt laten maken. https://notarisservice.hema.nl

In totaal ben je dan met je minimuminkomen wel bijna 200 euro kwijt, alleen om je woonduur bij het solliciteren naar een woning te handhaven. En de grote vraag is: wat is het addertje onder het gras bij die Hema notarisservice? Want ik ben door ervaring wijs geworden wel wat wantrouwig. Het woord bijzondere bijstand durf ik bijna niet te noemen. Dit zal wel niet passen in het 'aanvalsplan' armoedebestrijding van Vliegenthart.

Waarschuwing! Ik stond al ingeschreven op woningnet maar logde in (wat ik anders bijna nooit doe) om mijn gegevens te controleren. Ik kreeg de volgende melding:
'Uw profielgegevens zijn verouderd. Als u meer dan zes maanden niet inlogt wordt uw profiel als verouderd gezien. Controleer uw gegevens en pas deze zo nodig aan.
Belangrijk! Klik hier om direct uw profielgegevens aan te vullen. Anders is uw woonduur onbekend en kunnen wij deze per 1 juli niet omzetten in inschrijfduur'.
Dus als je meer dan een half jaar niet hebt ingelogd wordt je woonduur NIET omgezet in inschrijfduur. Dus denk niet: ik stond al ingeschreven op woningnet dus het zal wel goed zitten. NIET dus.
Probleem: woningnet is via de telefoon onbereikbaar je krijgt de melding ( nadat je 45 cent voor het gesprek betaald hebt) 'het is ons helaas niet mogelijk u binnen een verantwoorde tijd te woord te staan. Wij verbreken nu de verbinding' . De website doet het ook niet. Je kunt wel inloggen, maar vervolgens is er geen enkele link die werkt.
'Helaas is het systeem momenteel niet beschikbaar. Probeert u het later opnieuw.
An unexpected error occurred. Please try again later'.
Piet

maandag 18 mei 2015

Een nieuw bureaucratisch monster: het doelgroepenregister van het UWV

Een nieuw bureaucratisch monster op basis van het sociaal akkoord en de daarin gemaakte banenafspraken, dus met medewerking van de vakbonden: het DOELGROEPEN REGISTER van het UWV. Ach, de werkgever kan opvragen als je solliciteert, of je wel in dat register zit. Zo niet, dan tel je NIET mee voor de bijdrage van de werkgever aan de banenafspraak. En dus: kunnen vele vele gedeeltelijk arbeidsgehandicapten die niet in het register zitten nu in ieder geval, nog afgezien van de massa-werkloosheid, ooit in hun leven een baan wel op hun buik schrijven. Bij de Rechtbank Den Haag kun je zelfs geen VRIJWILLIGERSWERK doen als je niet in het doelgroepenregister zit. Waar nog meer? En hoe kom je eigenlijk wel of niet in dat register? Nou, als de sociale dienst niet heeft onderzocht of je wel of niet 100% van het Wettelijk Minimumloon kunt verdienen, zit je er NIET in. Wie er verder wel of niet in zit, is in duisternis gehuld. Zo gaat het circus verder.

http://tinyurl.com/nvl9ask

vrijdag 15 mei 2015

De OESO concludeert: Lage lonen in veel rijke landen nog steeds lager dan 6 jaar geleden

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO,
publiceerde deze maand een rapport over de stand van zaken op het gebied
van het wettelijk minimumloon in de verschillende landen. Tot de OESO
behoren 34 landen, waarvan 29 landen door de Wereldbank worden
omschreven als lidstaten met een hoog inkomen. Het gaat dus om de
rijkste landen van deze aarde. In het rapport wordt aangegeven dat al
voor de economische crisis lage beloningen en het fenomeen van de
werkende armen veel bestond. Sinds de economische crisis zijn de
beloningsniveau's nog verder gedaald of gestagneerd. Hoewel in de meeste
landen de economische output inmiddels weer boven de niveau's van 2007
ligt, heerst er nog steeds een grote massawerkloosheid en is er een loon
en inkomenskloof. Vooral mensen met een beperking (disadvantaged groups)
worden hierdoor getroffen. In meer dan een op de drie OESO landen waren
in 2013 de lonen in de lagere gedeelten van het loongebouw nog altijd
lager dan ze waren zes jaar eerder. Zie voor het rapport
http://tinyurl.com/k6zjjj9 Meer gegevens over de loonontwikkeling in de
OECD Earnings Distribution Database.

donderdag 14 mei 2015

Schuldhulpverlening slecht toegankelijk voor veel mensen met schulden

Veel mensen met financiële problemen worden niet afdoende geholpen door hun gemeente. Om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening, moeten ze voldoen aan zware criteria. Omdat gemeenten die strenge criteria hanteren, blijven velen verstoken van schuldhulp. Ook het gedrag en de motivatie van de betrokken personen zelf spelen een rol. Dat blijkt uit een onderzoek van het lectoraat Schulden en Incasso van Hogeschool Utrecht (HU), uitgevoerd in samenwerking met de NVVK (de vereniging voor
schuldhulpverlening en sociaal bankieren) De HU-onderzoekers constateren dat veel gemeenten de schuldhulpverlening de afgelopen jaren anders hebben ingericht en (tijdelijke) uitsluitingscriteria hebben opgenomen.
Zo worden mensen die geen inkomen hebben of ingeschreven zijn als zelfstandige bij de Kamer van Koophandel uitgesloten. Dit geldt ook voor personen die recentelijk al een beroep deden op schuldhulp of in een niet afgeronde scheiding zitten. Ook voor mensen met een eigen woning is het lastig om schuldhulp te krijgen. Volgens het onderzoek zijn veel gemeenten ook gaan screenen op motivatie en vaardigheden.

Lees hier het rapport van de Hogeschool Utrecht. http://tinyurl.com/okdut3n

CBS: Economie groeit voor het vierde kwartaal op rij. Maar waarom eigenlijk?

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2015 voor de vierde keer achtereen gegroeid. Op basis van een eerste berekening met de gegevens die nu beschikbaar zijn, kwam de groei uit op 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei wordt steeds breder gedragen: investeringen, consumptie en het saldo van export en import leveren een positieve bijdrage. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 is de omvang van de Nederlandse economie 2,4 procent groter. Dit maakt CBS op 13 mei bekend.

Ontegenzeggelijk zijn de investeringen toegenomen en werden meer Nederlandse producten uitgevoerd. Maar er valt ook wel wat af te dingen op deze cijfers. Consumenten gaven vooral meer uit aan meubels en elektrische apparaten. Aangezien het eerste kwartaal van dit jaar kouder was dan dat van vorig jaar verstookten ze ook meer gas dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten meer besteed in de horeca. Dus de economische groei wordt deels veroorzaakt door het feit, dat het slecht weer was en de mensen de kachel wat hoger hebben gezet en vaker in de kroeg zaten. Als er weer een zachte winter komt, valt dat weg. Ook geeft de grafiek een beeld te zien sinds 2007 van afwisselend enkele kwartalen groei en dan enkele kwartalen krimp. Het is dus nog veel te vroeg om te zeggen dat alles weer goed gaat.

Maar minister Kamp van economische Zaken weet het wel: 'De economische groei houdt aan en wordt steeds breder gedragen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en consumenten geven meer uit. Het kabinet wil meer ruimte geven aan ondernemers door het verminderen van lasten, bij de herziening van het belastingstelsel, het aanpakken van overbodige regels en verbetering van de kredietverlening. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de economie nu kan doorgroeien", aldus minister Kamp. Met andere woorden: het recept dat ook tot de crisis heeft geleid, wordt gewoon voortgezet.

We zullen zien.




woensdag 13 mei 2015

Werken met behoud van uitkering voor hotdogverkopers toen en voor ijsventers nu

In Het Parool van 12 mei staat in de rubriek Amsterdam toen een prachtig
artikel van Bart van Zoelen onder de kop 'in het spoor van de pinda'
over het gemeentelijk reintegratieproject voor werkloze jongeren waarbij
die deze zomer ijs gaan verkopen met medewerking van Unilever. Van
Zoelen trekt, daartoe op het spoor gezet door Jacques Peeters van de
Werklozen Belangen Vereniging, een vergelijking met een project in 1989,
toen het niet ging om ijsverkopers maar om hotdogverkopers. De
geschiedenis herhaalt zich.

Van Zoelen memoreert de kritiek die er eertijds op het project was
waarbij o.a. een artikel in 'De Baanbreker' het blad van de Werklozen
Belangen Vereniging, aan de orde komt. Citaat uit het artikel: 'de
gemeente sluist mensen door naar naar een hotdog-economie, waarin je
altijd weinig inkomen zult hebben om een redelijk bestaan op te bouwen'.

Al in 1991 besloten de gemeente en het gewestelijk arbeidsbureau met het
project te stoppen. Het was geen succes. Weinigen vonden op deze manier
werk. Bij de gemeente herinnert een oud gediende zich, dat het project
teveel concurreerde met bestaande hotdog verkopers.

Helaas is het artikel achter een betaalmuur geplaatst. Je zult naar
Blendle moeten gaan of zo om het artikel te lezen.

Piet vdL

dinsdag 12 mei 2015

Inflatie of deflatie? Alles wordt goedkoper, behalve voedsel

Het CBS produceert tegenstrijdige informatie over het antwoord op de
vraag, of er in de economie momenteel sprake is van inflatie of
deflatie. Vandaag heeft het CBS bekend gemaakt, dat in het eerste
kwartaal van 2015 de verkopen (volume) van de detailhandel 2,0 procent
hoger waren dan een jaar eerder. Dit is het vierde kwartaal op rij
waarin de verkopen van de detailhandel groeien. De volumegroei was
ongeveer net zo groot als in het laatste kwartaal van 2014. Zowel in de
winkels in voedings- en genotmiddelen (1,2 procent) als in de non-food
(2,1 procent) is meer verkocht.

Interessant is wat het CBS zegt over de prijzen. De omzet staat 'onder
druk' door de lage prijzen. De omzet groeide in het eerste kwartaal van
2015 met 0,2 procent, de prijzen daalden met 1,8 procent ten opzichte
van een jaar eerder. Dit is de grootste prijsdaling sinds het eerste
kwartaal van 2005. De prijsdaling in de winkels in bovenkleding en
consumentenelektronica was de grootste sinds jaren, en ook bij de
winkels in huishoudelijke artikelen zijn de prijzen al een paar
kwartalen op rij aan het dalen. Winkels in voedings- en genotmiddelen
hadden nauwelijks last van lagere prijzen. De omzet van deze winkels
groeide dan ook bijna net zo sterk als de verkopen.

Het CBS verstrekt multi-interpretabele informatie over de
prijsstijgingen of dalingen. 7 mei maakte de organisatie in de kop van
een persbericht het volgende bekend: Inflatie stijgt voor derde maand op
rij. De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) is in april
gestegen naar 0,6 procent. In maart was de prijsstijging voor
consumenten nog 0,4 procent. De inflatie is vanaf februari iedere maand
met 0,2 procentpunt toegenomen. Alle media namen dit kleine stukje over.
Dus nu denkt iedereen dat er inflatie is. Maar bij verder doorlezen
blijkt, dat weliswaar diensten, huren en voedsel duurder worden, maar
bijna alle andere producten hebben met prijsdalingen te maken. Dit maakt
het bericht van vandaag nog eens duidelijk. Alles wordt goedkoper,
behalve voedsel. Hoe zou dat komen? Zie ook http://tinyurl.com/kg7uc4l

Rijke ondernemers hoeven maar eens in de 7 jaar belastingaangifte te doen

Ondernemers in Nederland betalen te weinig belasting. Enkele decennia
geleden klaagden de ondernemers met in hun kielzog de VVD hun nood over
de hoge belastingen. Het was zelfs een van de grote thema's in de
politieke strijd tussen Wiegel en Den Uyl lang geleden. Maar
tegenwoordig hoor je de ondernemers er niet meer over. Bijna 40 jaar
VVD-beleid heeft hen geen windeieren gelegd. De economen Wiemer Salverda
(zie foto) en Coen Caminada stellen in een interview in de Volkskrant
dat de directeur-groot aandeelhouder van een bedrijf in de 'fiscale
luwte' zit. Zij stellen een hoog inkomen en dus belastingheffing uit
door het geld in het bedrijf te laten zitten, en doen gemiddeld slechts
eens in de zeven jaar aangifte, terwijl alle andere mensen dat jaarlijks
moeten doen. De directeur-grootaandeelhouders potten hun geld dus op,
wat slecht is voor de economie. De twee hoogleraren pleiten ervoor dat
bij de herziening van het belastingstelsel deze gunstige positie van
rijke ondernemers in box 2 van het stelsel aangepast zou moeten worden.

maandag 11 mei 2015

De frauduleuze banken en de bijstandsgerechtigden

Een groep internationale banken zal deze week miljardenboetes krijgen
voor de manipulatie van wisselkoersen. Dat meldden verschillende
persbureau's. Het onderzoek naar de manipulatie van de valutamarkt loopt
al twee jaar. De banken hebben zich volgens wereldwijde toezichthouders
schuldig gemaakt aan dubieuze praktijken in de internationale
valutahandel voor eigen gewin. Er zijn al verschillende handelaren
ontslagen of op non-actief gesteld vanwege de zaak.

Ik vraag mij af hoeveel miljarden de frauduleuze banken aan de zwendel
verdiend hebben in verhouding tot de in mijn ogen lage boete die ze
moeten betalen. Ik stel voor, dat we bij bijstandsgerechtigden ook de
maatregel gaan invoeren, dat als je 1000 euro inkomsten niet hebt
opgegeven, en je loopt tegen de lamp, dat je dan alleen bijvoorbeeld 50
euro boete krijgt.

Lees meer over de frauduleuze banken. http://tinyurl.com/khpopuy

Piet

zondag 10 mei 2015

Protesten tegen Monsanto wereldwijd, ook in Nederland

Op zaterdag 23 mei zal naar schatting in meer dan 38 landen in 428
steden (waarvan 6 steden in NL) gedemonstreerd worden tegen Monsanto.
Het is de bedoeling van de Global March against Monsanto om het
bewustzijn te vergroten bij het publiek en politieke druk op te voeren
tegen Monsanto's agrarische praktijken en om voedsel te labelen dat
genetisch gemanipuleerd materiaal bevat. Lees
verder.......http://delangemars.nl/2015/05/10/23-mei-mars-tegen-monsanto-in-meer-dan-400-steden-wereldwijd/

zaterdag 9 mei 2015

Misstanden bij reintegratie-trajecten voor werklozen in Amsterdam duren gewoon voort

De misstanden bij de reintegratietrajecten in Amsterdam duren gewoon
voort. Wethouder Vliegenthart had beloofd, dat er voortaan alleen nog
leer-werk stages van een half jaar tot maximaal een jaar zouden zijn.
Hoewel ook tegen die vorm van werken voor je uitkering door het
actiecomité dangarbeidnee geprotesteerd is, blijkt nu, dat er ook heel
andere nieuwe trajecten worden uitgevoerd in het kader van het woon-werk
traject voor daklozen waarbij de oude misstanden dat je geen rechten
hebt en dat de trajecten in principe voor onbepaalde tijd zijn gewoon
worden gehandhaafd. Zie bijgaande brief. Je moet net zo lang in het
traject blijven tot je betaald werk hebt. En voor velen komt dat nooit.
Betrokkenen bij dit woon-werk traject hebben soms ook gewerkt bij
Herstelling Werk en Uitvoering en het Praktijkcentrum op de
Laarderhoogtweg, verantwoordelijk voor de misstanden in het Amsterdamse
Bos. Er lopen nu twee onderzoeken naar misstanden in
reintegratietrajecten. Een van de Gemeentelijke Ombudsman en een van
twee wetenschappelijke onderzoekers. De voorstanders van de keiharde
aanpak, nu van daklozen die het moeilijk hebben, kunnen gewoon doorgaan
met hun praktijken.

PvdL

vrijdag 8 mei 2015

Jim Faas, voorzitter van de NVVG over de ziekmakende tendenzen in de samenleving

Jim Faas, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) protesteert vandaag in het dagblad Trouw tegen het feit- als ik het kort mag samenvatten- dat de geneeskunde oplossingen moet zoeken voor politieke problemen.

De jurist en arts Faas heeft een account op twitter waar regelmatig bijdragen worden geplaatst. (https://twitter.com/JimFaas?lang=nl). Maar hij heeft opmerkelijk weinig volgers. Misschien gaat dat nu veranderen. Wat Faas in mijn ogen aan de orde stelt (ik geef mijn subjectieve interpretatie) is het volgende. Steeds meer mensen worden onterecht ziek verklaard. Daardoor loopt 'het systeem' vast. Straks miljoenen mensen zitten in een of andere arbeidsongeschiktheidsregeling, waar ze meer of minder geisoleerd van de rest van de samenleving op basis van allerlei uitsluitingsmechanismen hun leven slijten.

Er heerst een chronische massa-werkloosheid,  al decennia lang, waarvoor de politiek geen oplossing heeft. Ik zeg het in mijn woorden, maar de overheid zet werklozen onder druk terwijl die werklozen door de rest van de samenleving met de nek worden aangekeken, wat op zichzelf ook al ziekmakend is. De werklozen komen bij het UWV maar vooral bij de sociale diensten in de gemeenten op grond van de nieuwe participatiewet terecht in een soort sociaal panopticum. Dit houdt in dat op grond van een ingewikkeld stelsel van regels en een uitgebreide bureaucratie werklozen worden gecontroleerd op van alles en nog wat, middels onverwachte huisbezoeken, inleveren van prive gegevens, etc. Wanneer je eventueel wat kosten van levensonderhoud bepaart (kostendelersnorm) gaat je uitkering omlaag. Verdien je wat bij, dan moet je het inleveren. Op facebook klagen bijstandsgerechtigden al heel lang hun nood over dit onrechtvaardige systeem, dat steeds verder wordt uitgebreid. Daarnaast wordt een betrekkelijk kleine categorie onder druk gezet in trajecten te gaan waar ze voor hun uitkering moeten gaan werken zonder uitzicht op een betaalde baan. De beweging tegen dwangarbeid, die langzaam van de grond komt is een uiting van protest daartegen.
Dit alles is bedoeld om de werklozen (en de werkenden) te disciplineren ieder rot baantje te aanvaarden of te houden, onder slechte omstandigheden.

Faas is deskundig in de enige twee routes die voor werklozen openstaan om althans gedeeltelijk aan het sociaal panopticum te ontsnappen: juridisering of medicalisering van in wezen politieke problemen. Middels de weg van juridische procedures kun je enige bewegingsvrijheid creeren als werkloze, ook al omdat de bureaucratie veel fouten maakt en ondanks de vele regels het onderhandelingsproces tussen de klantmanager en de werkloze een vaag schemergebied is, waarvoor in die individuele situatie vaak geen rechten bestaan waarop je een beroep kunt doen. Middels de weg van de medicalisering van in wezen politieke problemen kun je als zieke aan het sociaal panopticum ontsnappen: als je ziek bent hoef je veel dingen niet.

Is het niet beter, een totaal andere richting in te slaan met basisinkomenachtige regelingen, waarbij de vrijheid en de rechten van de werkzoekenden worden vergroot, meer wordt geluisterd naar hun eigen voorstellen om werk te krijgen, meer regelingen worden ontworpen om mensen geleidelijk aan uit de bijstand te laten komen? Is het niet beter, werklozen  vrij te stellen van de sollicitatieplicht? Er kan worden tegengeworpen, dat dan vele duizenden werklozen tot in lengte van dagen geen betaald werk hebben en hun inkomen toch ook zal moeten worden gefinancierd. 'We moeten ze niet in de steek laten' roepen de voorstanders van het huidige systeem. Faas stelt aan de orde, dat nu in feite- via de medische weg- precies hetzelfde gebeurt. Bovenstaande regelingen zijn ook geen definitieve oplossing van de massawerkloosheid. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig, zoals een drastische herverdeling van betaalde arbeid, scheppen van nieuwe vormen van betaalde arbeid en een andere visie op betaalde en onbetaalde arbeid.

Zal wat Faas aan de orde stelt leiden tot een kentering? Ik ben somber. Ik denk dat de rechtse partijen zijn argumenten alleen zullen gebruiken om de arbeidsongeschiktheidsregelingen af te breken en het sociaal panopticum te verscherpen. De ideologische rechtvaardigingen voor die interpretatie zullen ons de komende tijd weer om de oren vliegen. Het thema in het dagblad Trouw zal denk ik wel leiden tot nieuwe konfrontaties tussen politiek links en rechts. Tot nu toe zijn de medicalisering en juridisering als ontsnappingsroute niet echt afgesloten, ook denk ik als onderdeel van een pacificeringsstrategie van de overheid. Dit heeft vrij effectief gewerkt. De arbeidsongeschiktheidsregelingen zijn beperkt aangepakt en breed verzet tegen het kabinetsbeleid op het gebied van sociale zekerheid is uitgebleven. Wanneer de bovengenoemnde ontsnappingswegen worden afgesloten kan dit anders worden. Wat betreft de ontsnappingsroute van de juridisering zijn de eerste aanzetten al gegeven door de bezuinigingen op de rechtshulp.

Piet van der Lende





donderdag 7 mei 2015

Het Juridisch Loket beperkt open


Mogelijkheden voor juridische bijstand voor mensen die geen dure advocaat kunnen betalen worden steeds meer ingeperkt. De hulpverlening op dat gebied verschraalt sterk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderstaand recent bericht van het juridisch loket. Ook het aantal pro deo advocaten in de sociale advocatuur neemt af. Veel gemeenten bezuinigen op het sociaal raadsliedenwerk. In hun plaats komen hulpverleners die sterk gebonden zijn aan de bezuinigingsdoelstellingen van de overheid, bijvoorbeeld degenen, die de 'keukentafelgesprekken' moeten voeren op basis van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarnaast worden vrijwilligersspreekuren zoals van vakbonden en zelforganisaties steeds meer belast omdat de officiele instanties zoals het Juridisch Loket naar deze spreekuren verwijzen. Dat kost geen geld. Zo worden de problemen afgewenteld op de vele vrijwilligers, die vaak dagelijks in touw zijn om de ergste problemen op te lossen. De afwentelingspraktijken van de overheid op de 'participatiesamenleving' in beeld.  Het is schandelijk dat een juridisch loket dat bedoeld is voor mensen met weinig inkomen 25 cent per minuut vraagt als je belt. Er zijn ook veel klachten over. Door het sterk verschralende aanbod van hulpverlening moet je lang wachten. Het is geen uitzondering als er bij het loket 10 wachtenden voor je zijn. En al die tijd dat je wacht moet je betalen. Zo past wat ooit via de Bureau's voor Rechtshulp bedoeld was als onafhankelijke ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben in de strategie van incasso-bureau's, deurwaarders, en anderen om geld te verdienen aan mensen met financiele problemen. Zo komen die mensen nog dieper in de put in plaats van dat ze worden geholpen.

Bericht van het Juridisch loket:



Beste netwerkpartner,

 

Vaak stuurt u klanten met een juridische vraag door naar het Juridisch Loket. Dank hiervoor.

We hebben belangrijke informatie voor u over de wijziging in onze dienstverlening.

 

Het Juridisch Loket wijzigt de openstelling. Per 11 mei 2015 bieden wij één- of  tweemaal per week gedurende twee uur een inloopspreekuur aan.

Op onze website vindt u de inloopmogelijkheid per vestiging. Deze beperkte openstelling is alleen bedoeld voor kwetsbare rechtzoekenden, voor wie telefonisch contact door persoonlijke omstandigheden of door kostenoverwegingen een te hoge drempel is.

 

Eerst bellen voor persoonlijk juridisch advies

We adviseren u om klanten die een persoonlijk juridisch advies nodig hebben, eerst te laten bellen.

Onze juristen zijn bereikbaar op werkdagen van 9:00 – 18:00 uur via 0900-8020 (€0,25 p/m).

Als het noodzakelijk is, nodigen we de klant uit voor een afspraak op de vestiging.

Daarnaast vinden zij handige informatie, tips en voorbeeldbrieven op onze website www.juridischloket.nl.

Pas als bellen geen optie is, kunt u hen wijzen op het beperkte inloopspreekuur.

 

Wrb-gerechtigden

Onze dienstverlening is alleen bedoeld voor mensen die vallen onder de normen die staan beschreven in de Wet op de Rechtsbijstand (Wrb).

We geven geen advies aan ondernemers, werkgevers en verhuurders.

 

Heeft u vragen hierover dan kunt u contact met ons opnemen per email communicatie@juridischloket.nl

 

CBS: Inflatie stijgt voor derde maand op rij

Gooi maar in mijn pet en zoek maar uit. Het CBS maakt vandaag het volgende bekend. De inflatie volgens de consumentenprijsindex 0,4 procent. De inflatie is vanaf februari iedere maand met 0,2 procentpunt toegenomen.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), die gebruikt wordt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, is gestegen naar 0,0 procent in april. Dat is 0,3 procentpunt hoger dan in maart toen deze inflatie nog negatief was.

Dus het is maar hoe je het definieert. Geen idee hoe hoog de inflatie is. Dat blijkt ook in de verdere analyse van het CBS waarbij verschillende cijfers worden gegeven al naar gelang prijsstijgingen van verschillende goederen wel of niet worden meegerekend. Kijk zelf maar. Media interesseert dat niet, ze zetten gewoon een kop boven hun berichten: 'inflatie loopt opnieuw verder op'. Hoezo? Waaruit blijkt dat?

Nieuwsbericht CBS

pvdl

Landbouw- en klimaatactiekamp 1-8 juli

Beste activisten,

We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor Ground Control, een
landbouw- en klimaatactiekamp begin juli in de buurt van Amsterdam.
Tijdens het kamp zal op zaterdag 4 juli de tweede editie van de Climate
Games plaatsvinden in de Amsterdamse haven met onder andere een acties
tegen de kolencentrale.

Het is de hoogte tijd informatie over het kamp te verspreiden en zoveel
mogelijk mensen te mobiliseren om van dit kamp een succes te maken!
Hopelijk kun jij helpen door dit bericht binnen je netwerken te
verspreiden. Er is een facebookpagina voor het kamp aangemaakt die je kunt liken als
je op facebook zit. Ook zijn er papieren flyers en posters die je zou
kunnen helpen verspreiden. Schroom niet contact op te nemen als je
vragen hebt of zou willen helpen. Veel dank en hopelijk zien we jou
begin juli ook in het kamp.

Het Ground Control team.

http://www.groundcontrolcamp.net // www.facebook.com/groundcontrolcamp
// info@groundcontrolcamp.net


*Ground Control – Landbouw- & Klimaatactiekamp*
1 tot en met 8 juli in de buurt van Amsterdam

Deze zomer zorgen we voor een goede voedingsbodem voor actie! In een
actiekamp werken we een week lang aan een ander landbouwsysteem en
campagnes tegen klimaatverandering.

Al decennia vinden er internationale toppen plaats om iets te doen aan
milieuvervuiling en klimaatverandering. Dit resulteert tot nu toe alleen
in schijnoplossingen. De onderliggende problemen worden niet aangepakt.
Hoewel alle voorgaande bijeenkomsten zo goed als niets hebben
opgeleverd, zullen in december de zogenaamde "wereldleiders" in Parijs
bijeenkomen voor weer een VN-klimaattop; COP21. Ondertussen is de
gemeente Amsterdam van plan de activiteiten in haar haven te laten
groeien, terwijl het al de op één na grootste kolenoverslag van Europa
en vele andere zwaar vervuilende bedrijven herbergt.

We kunnen niet stil aan de zijlijn blijven aanzien hoe zij hun spelletje
spelen. We gaan meespelen, maar dan wel met onze eigen spelregels.

Kom naar Ground Control voor een inspirerende actieweek. Wij willen ...

...mensen en netwerken bijeenbrengen
We nodigen alle deelnemers uit ideeën, contacten en ervaringen uit te
wisselen, discussies aan te gaan en activiteiten te ontplooien. Ground
Control is voor jong en oud, voor ervaren activisten en nieuw
geïnteresseerden, voor boekenwurmen en aanpakkers. Samen gaan we plannen
smeden voor (toekomstige) campagnes.

...samen oefenen voor echte verandering
Laten we het kamp net zo vormgeven als we zouden willen doen met onze
wereld.
Verwacht een flexibel en gevarieerd programma met presentaties,
workshops, trainingen en acties waarbij ieders deelname wordt aangemoedigd.

...zorgen voor weerstand en verzet!
Neem je creativiteit, ideeën, vrienden en motivatie mee. We hebben het
allemaal nodig om de grote vervuilers te kunnen stoppen. Het is tijd om
kleur te bekennen en actief deel te nemen aan een alternatieve
maatschappij die gebaseerd is op gerechtigheid en solidariteit.

Meer informatie op http://www.groundcontrolcamp.net